Testüzenet-fordító

Tested üzeneteit a szomatodráma módszerével tolmácsolom neked. Kis csoportban játszunk, 5-6 fővel. Főszereplőnk témáját 3 szereplő segítségével jelenítjük meg.

 

Hogyan is zajlik egy szomatodráma játék?

Egy szép, kerek, puha szőnyeg a játéktér.

Egy beszélgetés után kis összehangoló játékokkal kerülünk közelebb egymáshoz, megteremtve ezzel azt a biztonságos teret, ahol úgy érezheted, mintha régen ismernéd a többieket.

 "A Te világod, a mi történeteink."

Ezután következik a főszereplő kiválasztása, ami önkéntes jelentkezés alapján zajlik. Ha nem szeretnél elsőként főszereplő lenni, semmi baj! A foglalkozás során mindenképp sor kerül rád, ha szeretnéd.

A főszereplő témája gyakorlatilag a tüneteinek, betegségeinek megismerése, az érintett szerveinek beállítása a játékba. Minél kevesebb részletet mesélünk el az elején, annál intuitívabb, ösztönösebb tud lenni a játék.

Amikor te vagy a főszereplő, megalkotod a témáddal kapcsolatban benned élő képet a többi szereplő segítségével. Ez most furcsán hangozhat, de úgy képzeld el, mint amikor gyerekkorodban babáztál, vagy a plüssfiguráiddal játszottál. Az egyiket ide fektetted, a másik egy sarokban kucorgott, az a kedves mackópár pedig éppen összeölelkezett.  Semmi bonyolult nincs benne, és természetesen minden folyamatodnál ott leszek, és segítelek.

Ezután elindul a játék, a szereplőid „életre kelnek”, s kifejezik azt, ami bennük van, teszik azt, amit ott és akkor éreznek.

Zajlik a szőnyegen a játék, megelevenedik a belső világod.”

Te az elején kívülről szemléled. Ezután kapcsolatba kerülsz a szereplőiddel, majd belépsz a saját játékodba. Én végig kísérlek, veled leszek, segítek meglátni azt, ami zajlik. Így jutunk el oda, hogy benned is megérkezhessen az üzenet: mire is hívja az adott betegség a figyelmedet? Milyen benned lerendezetlen témához érkeztél?

Megérkeznek a felismerések: „megérted”, hogy például a veséd alulműködése az édesapáddal benned lerendezetlen képre „emlékeztet” Téged, s az ehhez társuló szívritmuszavarod az ebben a helyzetben veled lévő édesanyád képét mutatja.

A játékban együtt lehetőségünk van újraélni ezeket a kapcsolódásokat a szeretteinkkel, anélkül, hogy fizikailag is találkoznánk velük. Azzal, hogy megéljük a régen elnyomott, lehasított, „túlvagyokrajta” érzéseket, helyüket felválthatja a megértés, elfogadás és megbocsájtás. S amint kioldjuk ezt a csomót benned, s feltöltjük ezzel a másfajta érzéssel a helyét, a testednek már nem kell jeleznie többé.

 

Az egyéni találkozás

Az összehangoló beszélgetés után itt csak te és én vagyunk a szőnyegen. Itt tárgyakat (legtöbbször párnákat) használunk a benned lévő, régen hordozott dolgok megélésére és kifejezésére. A kapcsolódás ebben az esetben is csodálatosan működik.

 

Mi kell hozzá?

Ez a szomatodráma játék menete. Nagyjából 45 perc alatt zajlik le minden és nem kell hozzá más, csak a te nyitottságod és kíváncsiságod! Én végig ott leszek veled.

Nehéz írásban átadni az élményt, és minden részletét annak, hogyan is zajlik egy ilyen alkalom. Gyere és próbáld ki, szerezz erről saját élményt!

Lehetnek még benned kérdések, bátran írj nekem, vagy hívj fel, nagyon szívesen válaszolok!

A hivatalos leírás:
"A szomatodráma módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben. Mindez a személyes kapcsolatfelvétel, a testüzenetek szeretetteli elfogadása, az érzelmi elakadások feloldása, a játékban feltáruló helyzet átrendeződése révén valósulhat meg."
(forrás: www.szomatodrama.hu)